Bizning Jamoa
Tajribali va ishtiyoqli mutaxassislardan iborat jamoamiz har doim eng yaxshi natijalarni berish uchun birga ishlaydi.
O’zbekistonda Qishloq xo’jaligi
Oʻzbekiston qishloq xoʻjaligiga mavjud yerlarning keskin tanqisligi, tuproq unumdorligining pastligi va suv resurslarining kamayishi jiddiy taʼsir koʻrsatmoqda. Dengizga chiqish imkoniga ega bo’lmagan mamlakat kelajakda yanada ekstremal ob-havo hodisalariga duch kelishi kutilmoqda. Bunday qiyinchiliklarga qaramay, O‘zbekiston chorvachilikka e’tibor qaratgan holda oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarishda o‘zini-o‘zi ta’minlash yo‘lida harakat qilmoqda.
Sut mahsulotlari O’zbekistonda chorvachilik sanoatining eng muhim kichik tarmog’i hisoblanadi, biroq uning mahsuldorligi nisbatan pastligicha qolmoqda. Ayni paytda “Dehqon xo‘jaliklari” deb nomlanuvchi kichik xo’jaliklar milliy chorva mollarining 92 foizini, sutning 95 foizini yetishtirib, ekin maydonlarining 15 foizida dehqonchilik qilmoqda.
Dastur
Dastur Sut mahsulotlarining hosildorligi ko’p jihatdan to’g’ri ovqatlanishga bog’liq, bu esa ozuqa ekinlarini etishtirish va saqlash amaliyotining ahamiyatini oshiradi. Lekin ozuqa ekinlari urug‘larining asosiy qismi chetdan keltiriladi, chidamli, mahalliy nav- larni yetishtirish, shuningdek, qoplama ekinlardan foydalanish cheklangan. Bundan tashqari, silos yoki pichan kabi yem-xashakni saqlash tajribaari keng qo’llanilmaydi. Shuni inobatga olgan holda, dasturning maqsadi barqaror va tuproqni muhofaza qiluvchi yem-xashak yetishtirishni ta’minlashdan iborat. Bunga kichik va o‘rta fermer xo‘jaliklari, shuningdek, ilmiy-tadqiqot institutlariga agroekologik tamoyillar asosida yem-xashak va g‘alla yetishtirish bo‘yicha maslahatlar berish, o‘qitish va amaliy sinovlar o‘tkazish orqali erishiladi. Bundan tashqari, barqaror yem-xashak va urug’chilik uchun siyosiy asos qaror qabul qiluvchilar bilan muloqot formatlari orqali takomillashtiriladi.
Natijalar va erishilgan yutuqlar
- Hamkor institutlarning iqlimga chidamli em-xashak ekinlari sohasidagi tajribasi mustahkamlandi.
- Sut tovar xo‘jaliklari o‘z yerlarini iqlimga chidamli texnologiyalar bo‘yicha maslahatlar yordamida boshqarishga o‘tdi.
- Resurslarni tejaydigan oziqlantirish tizimlari joriy etildi.
- Ekspertiza muassasalarga muloqot platformalari orqali yetkazildi.
“Ozuqa turlarini tahlil qilishning samarali tizimini yaratish, almashlab ekishga chidamli yem-xashak ekinlarini tatbiq etish va yem-xashakni tejash mahalliy sut ishlab chiqarishni oshirishning kalitidir.”
— Anton van Engelen, Jamoa rahbari
Dastur hamkorlari va hamkorlik
- Germaniya tomoni: Federal oziq-ovqat va qishloq xo‘jaligi vazirligi
- O‘zbekiston tomoni: Qishloq xo‘jaligi vazirligi
Dasturning faoliyat hamkori
- AKIS (Qishloq xo‘jaligida bilim va innovatsiyalar milliy markazi) tegishli institutlar bilan: Andijon Don, makkajo‘xori va dukkakli ekinlar instituti, Toshkent viloyati ilmiy-tadqiqot stansiyasi, Qashqadaryo viloyati Janubiy qishloq xo‘jaligi instituti.
- Veterinariya qo‘mitasi: Toshkent viloyati chorvachilik va parrandachilik instituti, Samarqand davlat veterinariya, chorvachilik va biotexnologiya universiteti.
Amalga oshiruvchi tashkilotlar
- GOPA AFC GmbH ishchi guruhi
- IAK Agrar Consulting GmbH bilan hamkorlikda
Dastur
Sut mahsulotlarining hosildorligi to‘g‘ri ovqatlantirish va agrotexnik yondashuvlarga bog‘liq.
- Texnik va institutsional tajribani rivojlantirish
- Agroekologik tamoyillarga asoslangan barqaror yem-xashak ishlab chiqarish
- Mahalliy sut ishlab chiqarishni oshirish
- Germaniya va Oʻzbekiston o‘rtasida tajriba almashish

